ARAMA
Çamlıdere Belediyesi

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HAS...

Geri

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI VE KENE EĞİTİMİ İLE İLGİLİ EĞİTİM VERİLDİ...

30 Kasım -0001

Çamlıdere Belediyesi Konferans Salonunda T.C.Sağlık Bakanlığından Gelen Sağlıkçılar Tarafından Kırım Kongo Kamalı Ateşi Hatalığı ve Kene Eğitimi İle İlgili Eğitim Verildi...

Sağlıkçılar Şu Konulara Değindi;

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) etkeni virüs olan, ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülen bir halk sağlığı sorunudur. Hastalığın etkeni olan virüsün taşıyıcısı olarak rol alan keneler, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık etmektedirler.
 
Hastalığın tedavisinde; etkinliği bilimsel çevrelerce kabul görmüş, uygulanabilir bir aşı henüz mevcut olmadığından destek tedavi önem kazanmaktadır. KKKA ile mücadelede en önemli tedbir insan-kene temasının en aza indirilmesidir. Bunun yolu da eğitimden geçmektedir. Ne kadar bilinçli olursak o kadar bu hastalığa yakalanmaların ve ölümlerin önüne geçebiliriz. Yapmamız gereken şunlardır:
 
Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda (bağ, bahçe, ahır, orman, orman kenarı tarım arazisi) vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir.
Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklembacaklılardır. Bu nedenle kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir (Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi vb.).
Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi, kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmelidir.
Hayvanların üzerindeki keneye ve hayvanların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarına çıplak el ile temas edilmemelidir.
Vücuda tutunan keneler de çıplak elle dokunulmadan herhangibir materyalle (kene kartı, bez, naylon poşet, eldiven vs.) ezilip, patlatılmadan en kısa sürede vücuttan uzaklaştırılmalıdır.
Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.
Keneler üzerine sigara basılmamalı; kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökülmemelidir.
Vücudundan kene yapışan kişiler 10 gün boyunca ateş, halsizlik, bulantı, kusma, vücut ağrısı, baş ağrısı gibi şikâyetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikâyetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Hastalığın ölüme sebep olmadan hafif şekilde atlatılması ancak erken teşhis ve tedavi ile mümkün olmaktadır.
Hastalığın kontrolünde özellikle çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önemli olduğundan hayvanların, meraya çıkmasıyla beraber 21 gün aralıklarla toplam 4 kez İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin dağıtmış olduğu ektoparaziter ilaçlarla ilaçlanmaları gerekmektedir.